מדינת אלסקה, המדינה הגדולה והצפונית ביותר של ארצות הברית, חילקה בשבוע האחרון צ'קים בשווי 1,312 דולר לכל אזרח, אשר מגיעים מרווחי קרן הנפט של המדינה. למרבית התושבים, הסכום הזה הוא מתנה משמיים עבור צרכים יומיים כמו חימום ותחבורה. אולם, החלוקה הרווחית הזו גרמה למחלוקת פוליטית שמונעת את התקדמות החקיקה.
אזרחי אלסקה התרגלו לקבל את התמיכה הכלכלית הזו משנת 1982, כשהחלו לפזר את הדיבידנדים מקרן הנפט במדינה. אך עד שנה שעברה, סכום הקרן היה פי שניים מהסכום הנוכחי, כ-3,284 דולר. בשנת 2022, בעקבות שנת רווחים מיוחדת, הסכום עמד על ממוצע של כ-1,200 דולר.
השימוש בכסף הזה יכול להיות סביר לחלק מהתושבים שמשתמשים בו לצרכים יום יומיים, אך לא פחות חשוב לאלו באזורים הכפריים, בהם האזרחים מתקשים למצוא בקלות עבודות וישנן אפשרויות תחבורה מצומצמות. כאן, הכסף הזה הוא חיוני להוצאות כמו חימום ואפשרויות תחבורה גם אם כלי הרכב הם מכונה לפינוי שלג.
אך לצד היתרונות הכלכליים, התפרצויות זו גורמת לבעיות פוליטיות באלסקה. ריבים בין משרדי הממשלה לגבי חלוקת הכסף עלו במהלך הדיון סביב הקרן.
אלסקה חשה גם בצמיחת ההתמרה השלילית, כאשר כמה מתושביה תרים את המדינה בחיפוש אחר הזדמנויות יותר בטוחות. קרוליין סטורם, פעילה חברתית בתחום החינוך, אמרה: "אי-אפשר לבנות עתיד חזק מבלי להשקיע בחינוך, בהשכלה גבוהה ובטיפול בילדים". לפי דעתה, החינוך הבלתי רגיל הוא המפתח למעמד יציב בעתיד.
במחאה למילוי החור הפיננסי, הממשלה אישרה תוכנית חד-פעמית בשווי 175 מיליון דולר למימון בתי ספר. אולם, המושל מייק דאנליבי, פוליטקאי רפובליקני אשר קובע את המילה האחרונה, חתך את התקציב בחצי.
קטי ג'יזל, פוליטיקאית רפובליקנית נוספת מאלסקה, הביעה דעה דומה בנוגע לחלוקת רווחי הנפט, וטענה שזהו כסף אשר שייך לתושבים.